Helpot ja ammattimaiset kotisivut pienyrittäjälle

Jos olet pienyrittäjä, on sinulla luultavasti kädet täynnä mitä erilaisimpia hommia. Useimmat yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat ovat vain ja ainoastaan sinun vastuullasi, mikä tuntuu toisina päivinä siunaukselta ja toisina kiroukselta. Siksi on tärkeää, että valitsemasi kotisivut ja niiden teknologia helpottaa elämääsi ja tuo asiakkaita – palvelevat siis sinua, eikä päinvastoin.

Kokosimme tähän artikkeliin katsauksen pienyrittäjän kotisivujen tärkeimmistä ominaisuuksista sekä vaihtoehdoista, joita pienyrittäjällä on kotisivujen hankintaa harkitessa.

Miksi kotisivut ovat NIIN tärkeät?

Kotisivut ovat yrityksesi virtuaalinen käyntikortti, kotipesä, ja jalanjälki verkossa, ja ennen kaikkea ne ovat puhtaasti omissa käsissäsi. Moni pienyrittäjä nojaa mainonnassaan ja verkkonäkyvyydessään somealustojen kuten Facebookin ja Instagramin varaan. Ne ovat toki tärkeitä, mutta kuten viime aikojen uutisointi näiden alustojen mahdollisesta sulkemisesta jälleen osoittaa, ne eivät ole meidän hallinnassamme. Nämä palvelut voidaan pahimmassa tapauksessa pyyhkiä pois yhdessä yössä.

Kotisivujasi ei kukaan pyyhi pois. Joten jos jokin muu verkon kanava suljettaisiin, on sinulla aina kotisivut. Lisäksi kotisivut toimivat paikkana, jonne ohjaat liikennettä verkon muista kanavista. Ja jos rakennat kotisivujen sisältöä pitkäjänteisesti ja teet hakukoneoptimointia, voit saada niille ilmaista näkyvyyttä Googlen orgaanisissa hakutuloksissa.

Ja kyllä se vain on niin, että yritys, jolla on kotisivut, on asiakkaan silmissä luotettavampi kuin yritys, jolla ei niitä ole.

Kotisivualustan tärkeimmät ominaisuudet

Kun tarkastelet ja vertailet erilaisia kotisivujentekopalveluja ja sisällönhallintajärjestelmiä (CMS), kannattaa niiden ominaisuuksia peilata tähän listaan. Kotisivujen tulisi olla:

  • Teknisesti toimivat – eli toiminnoiltaan ja nopeudeltaan tämän päivän vaatimusten mukaiset.
  • Visuaalisesti kiinnostavat ja yrityksesi näköiset – jotta luot asiakkaalle mukavan ja yrityksesi näköisen tunnelman verkkosivuillasi.
  • Responsiiviset – eli toimivat yhtä hyvin mobiililaitteilla kuin tietokoneella.
  • Helpot päivittää – tämä on tärkeää etenkin pienyrittäjälle, jos teet suurimman osan markkinoinnistasi itse.
  • Joustavat ja mukautuvat – ne kasvavat yrityksesi mukana ja mm. mahdollistavat verkkokaupan ja kampanjasivujen tekemisen.

Ennen kaikkea, kotisivujen tulisi vastata sinun ja yrityksesi tarpeisiin ja toimia asiakashankintakanavana. Ei siis kannata automaattisesti ottaa samanlaista vaihtoehtoa kuin naapuriyrittäjällä, vaan oikeasti tarkastella tarvetta omista lähtökohdistaan.

Näin rakennat asiakastasi palvelevat kotisivut

Kotisivujen julkaisujärjestelmän toimivuus on yksi asia, mutta siitä se kehitys vasta lähtee liikkeelle. On paljon tärkeitä ominaisuuksia, jotka sekä auttavat tuomaan asiakkaat sivustollesi, että pitämään heidät siellä. Ne ominaisuudet luodaan kotisivuja rakentaessa.

Asiakastasi palvelevat kotisivut:

  • Löytyvät verkosta tärkeimmillä hakusanoilla. Kun olet optimoinut kotisivusi sisällöt palvelemaan asiakkaitasi, he löytävät varmimmin luoksesi Googlesta.
  • Miellyttävät ja palvelevat ensisijaisesti asiakkaitasi (eivätkä sinua). Älä siis jää jumiin omaan suosikkiulkoasuun ja puheenparteen, vaan astu pari askelta kauemmas ja mieti, onko se sitä, mistä myös asiakkaasi pitää, ja vakuuttuu?
  • Kertovat selkeästi tuotteistasi ja palveluistasi. Asiakkaalle tulee olla selvää heti sivuille saapuessa, mitä myyt ja kenelle. Lisäksi hänen tulee löytää helposti etsimänsä. Epäselvyys saa hänet kääntymään nopeasti kannoillaan.
  • Tarjoavat kiinnostavaa sisältöä asiakkaallesi. Tietoa tuotteistasi ja palveluistasi, mutta myös muuta sisältöä, joka palvelee ja hyödyttää asiakastasi. Relevantti sisältö nimittäin auttaa houkuttelemaan asiakkaat luoksesi.
  • Tekevät ostamisesta äärimmäisen helppoa. Paras ratkaisu tähän on verkkokauppa. Lähes kaikkia tuotteita ja palveluita voi myydä tänä päivänä verkossa, ja sieltä asiakas ne haluaa ostaa. Tee ostopolusta selkeä ja sulava, niin asiakas on sinun – eikä kilpailijan.

Tehdäkö itse vai hankkia ammattilaiselta?

Kotisivujen tarjonta pienyrittäjälle on valtava viidakko, josta voi olla haastavaa selvittää omiin tarpeisiin ja taitoihin sopiva vaihtoehto. Karkeasti voidaan jakaa vaihtoehdot kuitenkin kahtia: joko teet kotisivut itse, tai ulkoistat tekemisen alan ammattilaiselle.

Kotisivujen tekeminen itse

Jos sinulla on jonkin verran teknistä osaamista, eikä sivustosi ole kovin suuri ja monimutkainen, voit rakentaa kotisivut itse. Silloin lähdet liikkeelle verkkotunnuksen eli URL-osoitteen varaamisesta, josta etenet valitsemaan kotisivupohjaa ja luomaan omannäköisiä sivujasi.

Saat itse päättää ja suunnitella kaiken alusta alkaen, ja opit tehdessä varmasti yhtä jos toista. Julkaisujärjestelmiä ja kotisivukoneita löytyy laidasta laitaan, muutamana esimerkkinä WordPress, Squarespace ja Webnode.

Kun teet kotisivut itse, olet myös itse päävastuussa kaikista päivityksistä ja teknisten ongelmien ratkomisesta, vaikka usein julkaisujärjestelmät tarjoavat toki jonkinlaista asiakastukea.

Reality check ennen lopullista päätöstä

On kiehtova ajatus rakentaa itse omat kotisivut alusta alkaen – käyttää luovuuttaan ja oppia matkalla teknisiä oivalluksia. Mutta yrittäjän todellisuus tulee usein tielle.

Onko sinulla tarpeeksi aikaa keskittyä kotisivujen tekemiseen? Osaatko varmasti katsoa prosessia asiakkaasi näkökulmasta? Onko sinulla teknistä ja visuaalista osaamista kylliksi tehdäksesi kaikin puolin miellyttävät ja toimivat kotisivut? Osaatko optimoida sivut löytymään hakukoneista?

Avaimet käteen -kotisivut ammattilaisella

Usein on suuri helpotus antaa kotisivujen toteutus ammattilaisen käsiin. Yleensä projektiin sisältyy alkuhaastattelu, jossa selvitetään ja otetaan huomioon sinun toiveesi, tarpeesi ja liiketoiminnalliset tavoitteesi. Näiden tietojen perusteella kotisivut rakentaa graafisen alan ja sisällöntuotannon ammattilainen. Saat itse kommentoida sivujen versioita ja niitä muokataan, kunnes olet tyytyväinen kokonaisuuteen.

Saat teknisesti ja visuaalisesti korkealaatuiset sivut, jotka näyttävät yritykseltäsi, ovat ammattitaitoisesti toteutettu ja palvelevat asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Lopuksi saat “avaimet käteen”, eli perehdytyksen ja tunnukset sivustolle, jotta voit jatkossa päivittää sivuja itse – mutta aina myös kääntyä tarvittaessa asiantuntijoiden puoleen.

Fonectalta saat ammattimaisesti tehdyt ja toimivat kotisivut avaimet käteen -periaatteella.

Tutustu kotisivupalveluihimme ja tilaa ne vaikka jo tänään! Klikkaa tästä!

0