Virtuaalitiimissä teet töitä kokonaan etänä

Millaista on työskennellä kokonaan etänä - virtuaalisesti?

Etätyö on osa nykyisen työelämän arkea, mutta voiko etätyö täysin korvata perinteisen toimistotyön? Fonectan huhtikuusta 2019 asti toiminut ”virtuaalitiimi” todistaa, että moderni työskentely sujuu yhtä hyvin toimistolla kuin kotoakin käsin.

Suomalaisen työelämän peruskivi on pitkään ollut läsnäolo. Työntekoa on mitattu sillä, kuinka monta tuntia työntekijä viettää työpisteellään sen sijaan, että mitattaisi tuloksia, joita hän saavuttaa. Pahimmillaan kellokorttikoneen vieressä odoteltiin, että työpäivän tunnit tulevat täyteen, ja kortin voi taas leimata. Nykypäivänä luottamus työntekijöihin ja tulostavoitteiden seuranta ovat mahdollistaneet työnteon joustavasti sieltä, missä työntekijä itse sen kokee luontevimmaksi – kotoa, mökiltä tai vaikka ulkomailta, kunhan vain verkkoyhteydet toimivat.

Joustoa, tukea ja tavoitteita

Työskentely etätiimissä antaa työnantajalle mahdollisuuden rekrytoida huippuosaajia muualtakin kuin niiltä paikkakunnilta, joilla yrityksellä on toimistot. Tästä Fonectallakin on kokemusta. Hiljattain haussa oli uusia, vain etänä töitä tekeviä henkilöitä ja haku onnistui erinomaisesti. Selvästi mahdollisuus joustavaan työskentelyyn kiinnostaa nykypäivän työnhakijoita yhä enenevässä määrin.

Etätyön tekeminen ei tarkoita, etteikö työssä noudatettaisi työaikoja sekä työhön liittyvää lainsäädäntöä, työtä tehdään edelleen tiimissä ja oman esimiehen tuki on onnistumiselle yhtä tärkeää kuin toimistollakin. Virtuaalitiimissä yhteydet sekä tiimiin että esimieheen tapahtuvat kuitenkin pääasiassa muuten kuin kasvotusten. Etänä työskentely ei missään tapauksessa tarkoita, että työtä tehdään yksin ja ilman tarvittavaa tukea. 

Voiko kuka tahansa tehdä työnsä etänä?

Kun ensi kertaa virtuaalitiimityötä Fonectalla päätettiin kokeilla, asetettiin kokeilulle selkeät tavoitteet. ”Lähdimme selvittämään virtuaalitiimin toimivuutta ja sen johtamista sekä ihmisten itseohjautuvuutta tällaisessa työskentelymallissa. Lisäksi haluttiin selvittää työskentelyn tavoitteellisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta. Yksi tärkeä tavoite oli selvittää virtuaalitiimissä työskentelyn vaikutusta osallistujien työhyvinvointiin ja erityisesti työssä jaksamiseen”, kertoo Senior Vice President Sauli Korpisaari.

Etätyöskentely vaatii sekä esimieheltä että tiimiltä sopeutumista ja uudenlaisen työskentelytavan oppimista, eikä tällainen työtapa sovikaan kaikille. Virtuaalitiimissä työskentelylle onkin asetettu selkeät ehdot, sillä vaikka etätyö on kaikille mahdollista, edellytetään osallistujilta tietyn tason hallitsemista esimerkiksi järjestelmähallinnassa. On myös mahdollista palata toimistotyöhön, jos koejakson jälkeen tuntuu, ettei kotoa käsin työskentely olekaan se omin työskentelyn muoto.

Millaista on työskennellä virtuaalisesti?

Millaisia kokemuksia etätyöstä on ollut? Myynnin parissa työskentelevä Paula on kokenut pilotin erittäin positiiviseksi: ”Virtuaalityö on vaikuttanut omaan hyvinvointiini, olen elinvoimaisempi, virkeämpi ja onnellisempi kuin aiemmin. Aloitan päivän nykyään koiran kanssa aamulla pitkällä kävelylenkillä tunnin bussissa istumisen sijaan.”

Mutta miten varmistetaan, ettei kotielämästä tule pelkkää työntekoa? ”Olen oppinut pitämään tauot, koska niitä tarvitaan”, Paula kertoo. ”Joskus kyllä työnimu vain vie mennessään ja tauko jää pitämättä, asiakkaiden aikataulujen mukaanhan tässä työssä mennään. Mutta kahvitauot ja lounastauot palauttavat huomattavasti paremmin kuin toimistolla ollessa, lounastauolla olen joskus tepastellut avojaloin nurmikolla omenoita keräten! Työmatkani on lyhentynyt 2 tuntia/päivä ja lisääntynyt vapaa-aika on tullut käytettyä liikuntaan.”

Kiinnostaako Fonecta työnantajana? Katso avoimet paikat tai lähetä avoin hakemus!

0