YouTube ja SEO – miten optimoidaan YouTube-video?

YouTube on kanavana varmasti kaikille tuttu mutta oletko koskaan miettinyt, miten saisit omat videosisältösi paremmin siellä näkyviin? YouTube-videoita voi muutamalla pienellä kikalla nostaa paremmin esiin videoiden haussa. Voit myös sijoittua YouTube-videon avulla silloin tällöin hakukoneissa, kuten Googlessa korkealle. Kattavia ohjeistuksia löydät netistä useimmiten englanniksi, me tarjoamme nyt ohjeistusta suomenkielellä.

Miten voit vaikuttaa YouTube-sijoituksiin?

Googlen tavoin YouTubella on oma algoritmi, joka määrittää, mitkä videot näkyvät sen hakutuloksissa. Alla olemme listanneet asioita, jotka vaikuttavat
sijoituksiin YouTubessa. Kun teet omaa videotasi, tarkista, ovatko nämä asiat kunnossa – näillä voit vaikuttaa sijoitukseesi.

  • Katseluaika.YouTube haluaa arvottaa videoita sen mukaan, miten hyvin katselijat pysyvät videoiden parissa. Tämä on niin tärkeä asia, että siitä on jopa oma osionsa Googlen tuessa.
  • Hakusanarelevanssi etenkin otsikoinnissa, mutta myös kuvauksessa
  • Tilaajien määrä
  • Käyttäjien reaktiot, kuten kommentit, tykkäykset tai ”epätykkäykset” (dislikes)
  • Videon pituus (3 min hyvä minimi)

1. Tuota oikeanlaista sisältöä

Hyvän katseluajan tavoittamiseksi kannattaa keskittyä videon sisältöön. YouTube-käyttäjät eivät välttämättä ole vain opiskelemassa brändiäsi, vaan he haluavat nähdä hakuaan vastaavaa relevanttia sisältöä. Liian markkinoinnillinen sisältö tai geneerinen, lisäarvoa tuottamaton video ei välttämättä pärjää katseluaikoja ajatellen.Kannattaa keskittyä kahteen erilaiseen lisäarvoa tuottavaan tekijään: tunteikkuuteen ja opettavaisuuteen.

Tunteita herättävä sisältö

Tunteikkuus tarjoaa yleensä tehokkaimman tavan saada video menestymään – oli kyseessä sitten inspiroiva video tai söpö kissavideo. Tunteita herättävät videot saavat paljon katselukertoja sekä jakoja ja reaktioita, niihin on hyvä samaistua ja niiden kautta on helpompi ilmaista itseään.

Opettavainen sisältö

Opettavaisuus on parhaimmillaan paras tapa pitää katsoja loppuun asti mukana. Yleensä, kun haetaan ohjeita johonkin asiaan ja löydetään ohjeita parhaiten tarjoava video, siitä ei hevillä enää päästetä irti. Opettavaiset sisällöt koukuttavat katsojansa luonnostaan, kun video on pakko katsoa loppuun asti jotta relevantit tiedonjyväset saadaan napattua talteen.

YouTube-käyttäjien videohaut perustuvat hyvin paljon heidän omiin tarpeisiinsa, joten nuo tarpeet on hyvä huomioida. Videoiden olisi hyvä paitsi vastata hakujen tarpeisiin, myös tehdä vaikutus hakijaan. Meti aina videon pituus tarkkaan. Älä tee liian pitkää videota – suurin osa suosituimmista YouTube videoista on noin 3 minuutin mittaisia.

2. Tee videosi sisällön ymmärtäminen helpoksi Googlelle ja YouTubelle

YouTube ja Google eivät vielä oikeasti kykene katsomaan ja ymmärtämään videotasi. Tämän takia sinun pitää kertoa niille videosi relevantti sisältö, jonka perusteella video saa näkyvyyttä.

Tärkeimmät tavat kertoa videosi sisältö

  • Luo optimoitu otsikko eli title. Otsikon kannattaa olla useamman sanan mittainen ja sisältää sijoitusten kannalta tärkeä hakusana/-lauseke.
  • Käytä tag-sanoja viisaasti. Muista, että YouTubea kiinnostaa enemmän se kuinka kauan videotasi katsellaan, kuin se kuinka moni katsoo sitä. Käytä tarkkoja ja relevantteja tagisanoja. Niiden on hyvä sopia brändiisi ja niille ihmisille, joille video on tarkoitettu.
  • Tee kunnon kuvaus. Liian usein videoiden kuvaukset ovat vain muutaman lauseen mittaisia. Pitkä kuvaus antaa paremmat mahdollisuudet syöttää hakusanoja kuvaukseen ja lisätä videon relevanssia. Älä pelkää käyttää sanoja, mittaa saa olla vaikka useampi sata sanaa – ainakin lyhyen blogipostauksen verran. Artikuloi videon pääkohdat ja anna boteille mahdollisuus löytää videon tarjoama lisäarvo. 
  • Kuten edellä mainittu, käytä kuvauksessa kattavasti videon kannalta relevantteja hakusanoja. Tämän myötä optimoit videon sekä Googlelle, että YouTubelle.  Parhaimmillaan YouTube-videon avulla voi saada hyvät sijoitukset jopa  Googlen luonnollisissa hakutuloksissa.
  • Laita tarvittaessa kuvauksesta linkki sivustollesi kampanjakohtaisesti eli sellaiselle alasivulle joka parhaiten videon kuvaukseen ja sisältöön sopii. Jos kyse on esimerkiksi tarjousvideosta, linkitä suoraan kyseiselle tarjous-alasivulle. 
  • Moni katsoo videoita ilman ääntä, joten on suositeltavaa lisätä videoon tekstitys tai käännös (transcript) videoon. Kuvauksen tapaan nämäkin toiminnallisuudet artikuloivat videon sisällön paremmin käyttäjille ja YouTubelle. Tekstityksen avulla videoita voi katsoa myös mykistettyinä, mikäli tarve sitä vaatii. Täältä löydät ohjeen videon tekstittämiseen.

Oman brändin videokanavaa kannattaa kehittää. Luo videokanavallesi oma traileri/esittelyvideo, jossa tuot esille tarjoamaasi lisäarvoa sekä sitä, miksi käyttäjien kannattaa tilata sinun kanavasi. Hyvin suunniteltu laajan tilaajakannan kanava auttaa luomaan sinusta oman alasi auktoriteetin, mikä auttaa nostamaan videoiden sijoituksia, sekä saamaan uusia tilaajia/katsojia.

3. Luo vahva Call To Action

Kun olet saanut kävijän katsomaan videotasi, viimeinen asia jota haluat, on se että katsoja siirtyy pois sinun sisältösi luota katsomaan jotain sellaista videota, jolla ei ole mitään tekemistä sinun brändisi kanssa. Kun käyttäjä on tullut katsomaan sinun videotasi, sinulla on hänen huomionsa. Tämä on juuri paras hetki luoda kunnon call to action (CTA) ja rohkaista käyttäjää katsomaan mitä muuta sinulla on tarjota.

Videoon merkityillä huomautuksilla (annotations) voi merkitä call to actionit helposti. Merkintöjä kannattaa tehdä maltillisesti ja käyttäjää mahdollisimman paljon ajatellen. Katsojaa liikaa häiritsevät tai videon luojaa ainoastaan palvelevat merkinnät yleensä jäävät huomioimatta – ne voivat vähentää videon suosiota. Pidä merkinnät lähellä kuva-alueen rajoja ja hyvällä tavalla huomaamattomina. Toki haluat että käyttäjä jollain tasolla huomaa ne, kun kyseessä on call to action, joten merkintöjen kanssa kannattaa tasapainoilla huomiota herättävyyden sekä ärsyttämisen rajamailla.

Kuvaukseen lisätty linkki omalle sivustollesi voi toimia myös hyvänä call to action -elementtinä vaikka se ohjaakin käyttäjän pois sisältöjesi luota.Täältä löydät YouTuben ohjeet merkintöjä varten.

YouTube on kerännyt myös parhaat tavat tehdä merkintöjä. Lue tavoista lisää täältä.

Search Engine Land teki pari vuotta sitten hyvän ohjeistuksen aiheesta. Siihen tämäkin artikkeli hyvin pitkälti nojaa – voit lukea kyseisen artikkelin täältä.

0